Гълъб Донев: Искаме да довършим договора с „Газпром“

„Ще се опитаме да довършим договора с „Газпром“, който имаме за доставки на газ. Водим и преговори тези доставки да бъдат разсрочени и през зимата, за да обхванат период и през 2023 г.“, заяви пред bTV служебният премиер Гълъб Донев.

Той уточни, че енергийният министър очаква отговора на „Газпром“.

Донев увери, че служебното правителство искало да довърши това, което имаме като договореност и не водело разговори за нови договори. Това било работа на редовното правителство. „Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой“, каза още Донев.

Прогнозната цена за количествата и за цената на газа през октомври месец пък скоро щяла да бъде обявена.

Според служебния министър-председател българските граждани и бизнесът можели да познаят по цените доколко правителството вършело своята работа.

„Дали ще има арбитражно дело, или не, е въпрос на бъдеще. Едно е да имаш 7 танкера, които плават, съвсем друго – къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше осигурено, да осигурим за октомври един танкер бе пределът, с който разполагат терминалите за регазификация на втечнен газ и в Турция, и в Гърция“, коментира още Гълъб Донев.

Той допълни, че са водени разговори и с двете страни, както и с Италия.

Всички възможности без посредници били проиграни.

Слотовете са уговорени и изтъргувани много преди Петков и Василев да поискат офертата за втечнен газ, каза Донев.

Четете още

Избор на редактора