Държавата отпуска 800 млн. лв. заем на „Булгаргаз“

Държавата ще отпусне 800 млн. лв. заем на „Булгаргаз“. Това обяви служебният министър-председател Гълъб Донев преди заседанието на кабинета. Условията, с които дружеството ще възстанови тази сума, ще бъдат определени с решение на Министерския съвет.

Това решение идва, след като Министерството на енергетиката в сътрудничество с Министерството на финансите са изготвили план за финансово оздравяване на „Булгаргаз“.

Според Донев този заем ще стабилизира финансовото състояние на дружеството и ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

„Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недупостимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, още повече когато това се прави за предизборна употреба – коментира служебният министър-председател. – Седмица по-късно мога да добавя още една задача, която е свършена от кризисния щаб в енергетиката – освен че търси бързи и ефективни решения за гарантиране на доставките на природен газ, кризисният щаб ще има и задача да възстанови синхрона и добрата координация между институциите“.

В дневния ред на заседанието на правителството са включени и промени в заеманите ръководни постове на различни институции.

Ще бъде определен председател на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет, председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Служебният кабинет ще направи и промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Служебното правителство смята да одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2022 г. Ще бъдат утвърдени разходите за командировки в страната за първото тримесечие на 2022 г. на заместник министър-председателите, министрите, органите към Министерския съвет.

Четете още

Избор на редактора