Гълъб Донев с кризисен щаб. Няма газ, няма 7 танкера

Служебният министър-председател Гълъб Донев създаде междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката. Той ще работи без прекъсване и почивен ден. Негов ръководител ще е вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще бъде осъществяван лично”, каза още той.

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа критична. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите договорени 7 танкера – не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и опция на още 4 за следващата година”, посочи Христов.

И излиза, че сме сложили тигана, а рибата е още в морето.

По думите му не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, което означава, че трябва да се намери начин – чрез закупуване чрез трети страни на свободни слотове за разтоварване, което според него ще оскъпи цената на доставяния газ.

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”, добави Христов.

И посочи, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон”.

Четете още

Избор на редактора