Гълъб кълве, много ака, голямо метене идва

До болка несправедливи са упреците към служебния премиер, че вместо да готви избори, прави чистки. Между изборите и чистката има изключителна взаимообвързаност.

Преди време си купих два гълъба. Комшията дърводелец ми скова гълъбарник на терасата и аз купих чифт бели красавци от Птичия пазар на Подуене.

Беше голяма радост. Седях си във тайландския бамбуков фотьойл, дърпах сладко от цигарата (тогава още пушех), отпивах блажено джин с тоник (тогава още пиех) и чаках една жена (тогава още идваха). И в това време гледах двата си бели гълъба, които свикваха с обстановката. Още не гукаха и не се целуваха.

Идилия. Но не продължи дълго.

Хранех гълъбите със смески, които бях взел от пазара – жито, просо и още куп други птичи лакомства. На другия ден забелязах, че два диви гълъба кълват падналата от гълъбарника храна. Нищо, казах си, момчета – има за всички. Бях купил едно голямо чувалче. На другия ден дивите бяха пет, а на третата сутрин цялото ято гълъби с постоянен адрес „Иван Асен II“ беше завладяло терасата ми. Когато то отлетя, остави след себе си дебел килим от курешки. Беше лято и като изгря слънцето, миризмата стана нетърпима. И така всеки божи ден. Проклех се за решението, но беше вече късно. Без да съм гълъбар, терасата ми стана гълъбарник.

За по-малко от седмица романтиката потъна в гълъбови лайна. Яко. Не смогвах да чистя. Сутрин ме будеха с ужасното си гукане преди изгрев слънце, което като ултразвук ми бъркаше в мозъка. Още насън усещах, че ордата е тука, яла е и вече е осрала всичко.

Скарах се с комшиите заради вонята. Дивите, след като се наядат, добиха навика да клечат по прозорците им и там да се облекчават след пира при мене. Един ден не издържах, грабнах двата гълъба и на пазара. Там се огледах, ослушах и забравих кутията с тях до един разсеян продавач. Дивите чакаха напразно няколко дни лесния си обяд и накрая се изнесоха. Олекна ми, пак започнах да спя спокойно и да вдишвам аромата на зокума и мушкатото. Гълъбърника превърнах в склад.

Така че между гълъбите, осирането и чистката има силна връзка.

В служебния гълъбарник ятото е отскоро, но вече хапнаха и започнаха доволно и обилно да акат. И след тях някой после ще трябва да чисти. А един гълъб, като знае, че има ядене за два месеца, плюска като за цяла година. И здраво отделя.

„Никой не е уволнен в МВР, направихме минимални премествания“, обяви министър Иван Демерджиев. От 53 000 полицаи преместил няколко. Големите началници. Кварталните и селските са непипнати. А защо? Я и те под ножа. Нали точно при тях ще се гласува, те ще гледат как се купуват гласове. Смяна, веднага!

Чистката отнесла и шефа на Здравната каса. Добре, няма лошо. Има постове, дето когато и да го уволниш, все е късно. Ама защо се търпят и шефовете на болници, за които се разбра по декларациите им в КПКОНПИ, че получават по 100 бона на месец. Това не е ли опит да се торпилират изборите? Тези заплати развращават докторите и сестрите с мизерните им заплати. Обезверени, че няма справедливост, те няма да идат да гласуват.

Служебният кабинет трябва да си отваря очите откъде може да дойде пробивът. МВР, ДАНС, военните е ясно. Но има и скрити лимонки. Трябва да се помисли и за шефовете на кучешки приюти и съответно кучкарите към общините. И там нещата са навързани. Не може, когато възрастните хора отиват да гласуват рано сутрин, да ги лаят и гонят бездомни кучета. Кой пенсионер ще си рискува живота? Мизерен, мизерен, ама живот си е. Лайте, лайте, казва си той, друг да иде да ви гласува.

Веднага трябва да се проведе чистка и във всички клубове на запасните воини. Те са няколко и всичките са като противопехотни мини. Ай си ги настъпал, ай си отлетял. Те са като терористични клетки. Развъдници на рашизъм, путинизъм, реваншизъм, комунизъм. Там се проповядва истински цинизъм към властта, ако не е тяхната. А коя е тяхната – и те вече не знаят. Една част много често са я сменяли, други просто не помнят. Но са опасни в агитацията, често бъркат и в кобура – нека гълъбът да клъвне и там.

Изобщо трябва да се бърка надълбоко и в неочаквана посока. Защо не е уволнен още шефът на Гражданска безопасност и не знам си каква още защита на населението. С други думи пожарната. С какво тя е по-безопасна за изборите от АПИ, където смяната стана. Вярно, към урните трябват добри пътища, но нали знаете кога и как се използват маркучите, освен при пожари. В тази връзка да се види сметката и на службата за борба с безредиците. Защо, междувпрочем, чистката не започна оттам?

Преди изборите трябва да бъдат задържани тарторите на футболните агитки. Те могат да провалят всеки избор. Трябва им само една загуба на любимия отбор и пет бири. И им гледай сеира. Трябва обаче да им се измислят различни обвинения, да им се подхвърлят наркотици и прочие похвати, полицията знае.

А защо е още на свобода шефът на Ловно-рибарския съюз? 110 000 пушки са това! Както е казал Чехов – виси ли пушка на стената в първо действие, в трето, сиреч на 2 октомври, тя непременно ще гръмне. Ама кой чете класици днес. Кино Нова, бТВ екшън, замунда-заманда и толкоз.

Профилактично и превантивно, но задължително трябва да бъдат арестувани предизборно всички шефове на водещи фирми в ай-ти сектора и свободни, но известни хакери. После те ще бъдат пуснати, но не преди ЦИК да обяви окончателните резултати.

Сигурно сме пропуснали много потенциални душмани на нормалния изборен процес, но и подсказахме някои опасности. Защото винаги е така. Има ли гълъби, има и много ако. И след тях трябва да се чисти.

Четете още

Избор на редактора