Гълъб отлетя барабар със заместник-министрите

„Бих призовал президента да заровим томахавките и да започнем да работим заедно“, каза в първото си телевизионно интервю за БНТ премиерът Николай Денков. Според него всяка институция трябва да уважава другите.

„Аз няма да скрия, че съм разочарован от начина, по който подходи президентът. Не е негова работа да препоръчва да не се реализира мандат. Неговата работа е да се реализира мандата и задача на парламента е да излъчи правителство. Така че тук той премина границата. Част от изказванията, които направи от Турция и днес са извън границите на институционалното уважение“, смята Денков.

Според него заповедта от служебния премиер Гълъб Донев за освободи всички зам.-министри часове преди да бъдат предадени министерствата на редовните министри е саботаж. Това е и причината една от първите задачи на новото правителство е да се съставят екипите.

Бях изненадан, че днес всички заместник-министри бяха освободени. Не съм чувал за такъв друг случай“, допълни Денков. Според него това създава проблем, защото министерствата не могат да работят. „Вместо за няколко седмици, ще трябва да съставим екипите за няколко дни“, поясни премиерът. Намерението на партиите, които подкрепя правителството, е министрите сами да изберат своите заместници и екипите, с които ще работят.

Като друга важна задача премиерът открои подготовката на бюджета. Намерението на кабинета е да изтегли от парламента предложенията вариант от служебното правителство, зарази заложеният голям дефицит. Днес новият министър на финансите Асен Василев обяви, че ще се внесе бюджет с 3% дефицит, при над 6 на сто в сегашния. При приемането на поста днес Василев обяви, че това ще стане без да се увеличават данъците.

Четете още

Избор на редактора