Даваме ток на Скопие за зимата. Ще ползва и газ от Чирен

България традиционно е била и все още е енергиен лидер в региона, който да гарантира сигурността в сектора на Балканите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев, след срещата си с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на еднодневно посещение у нас, предаде БТА.

„Обсъдени бяха конкретни възможности за сътрудничество в областта на електроенергията и преноса на природен газ, като възможностите за износ от България на допълнителни мощности на електроенергия, както за нуждите на икономиката и индустрията на Република Северна Македония, така и за битови потребители. Става въпрос за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия, за периода до 31 март 2023 г.“, каза Донев.

Двамата премиери проведоха разговор „на четири очи“, последван от разширена среща на двете делегации. Във фокуса на разговорите в МС са били въпроси от енергийната сфера.

„От сряда започва работа смесена работна група, която да определи и изработи всички технически детайли по сключването на такъв договор в областта на електроенергетиката“, подчерта служебният премиер.

Донев коментира, че двамата с Ковачевски са разговаряли и за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в областта на природния газ, чрез пренос и съхранение.

„Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в България, в Чирен, така че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция.

През България и газовото хранилище в Чирен доставките на втечнен газ ще могат да бъдат балансирани и Северна Македония да черпи такива количества, каквито са ѝ необходими на дневна база, без да се създават допълнителни трудности пред страната за това, че не може да бъдат усвоени целите количества втечнен природен газ“, обясни още Гълъб Донев.

Димитър Ковачевски разговаря и с президента Румен Радев.

Четете още

Избор на редактора