Дават 192 млн. лв. гаранции по бизнес кредити

Националният гаранционен фонд (НГФ) към Българската банка за развитие (ББР) подписа споразумение с Обединена българска банка (ОББ) за издаване на гаранции за 192 млн. лева по кредити за микро-, малки и средни предприятия, съобщиха от фонда.

Механизмът е предназначен за съществуващи и стартиращи микро-, малки и средни фирми, като гаранцията покрива до 50% от размера на отпуснатите кредити.

Очаква се около 5 000 малки и средни фирми да получат подкрепа като срокът за включване на нови кредити по програмата бе удължен срок от 1,5 г. до 3 г.

Схемата предлага облекчени условия за кандидатстване за грантови проекти и ВЕИ, както и за предприятия от сектор НКИД-79 – туристическа агентска и операторска дейност, както и други дейности, свързани с пътувания и резервации.

Финансовите схеми на НГФ предоставят преференциални цени и отстъпки в обезпеченията според стандартните за търговските банки, както и възможност да се гарантират кредити по европейски проекти.

Партньори на Националния гаранционен фонд по тази програма са 10 търговски банки, а общата стойност на заявения гаранционен лимит е 674 млн. лв. Това позволявада бъдат отпуснати гарантирани кредити за около 1, 400 млрд. лв.

Четете още

Избор на редактора