Даже македонско пиле не можа да прехвръкне над гроба на Гоце

Даже макоденско пиле не може да прехвръкне над гроба на Гоце Делчев в Скопие, пише Република онлайн.

От рано тази сутрин хеликоптери кръжат над града, където делегации от държавни институции, партии и граждански сдружения отбелязват 151-ата годишнина от рождението му.

Около 10 часа в църквата „Свети Спас“ дойдоха президентът Стево Пендаровски, правителствена делегация, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски, министрите на отбраната Славянка Петровска, министрите на вътрешните работи Оливер Спасовски и министрите на Култура Бисера Костадиновска-Стойчевска, както и делегация на Събранието.

Панихидата бе отслужена от предстоятеля на Македонската православна църква – Охридска архиепископия Стефан, който говори за делото на македонския революционер.

Полицейската охрана около църквата „Свети Спас“ е засилена, като полицията контролира подстъпите към храма. Полицейски сили са разположени в по-широкия район около храма и по цялото протежение на улиците до него. Само оторизирани лица имат достъп.

Вчера полицията не допусна хора до гроба на Гоце Делчев дори на гражданите, които се самоорганизираха от площад „Македония“ до скопското Кале, за да се поклонят пред великия човек.

Скандал се е разиграл на македонския ГКПП – Деве баир, съобщават местните медии. Група от около петдесет българи, които са тръгнали да почетат Гоце Делчев в Скопие, повече от час чакат на граничния пункт и не се допускат да влязат в Северна Македония.

Македонските гранични полицаи се оправдават, че има проблем с компютърната система за граничен контрол. Уверяват обаче, че всички нашенци ще бъдат пропуснати, но не уточняват кога.

След три часа чакане на ГКПП Деве баир полицията започна да пуска българи, тъй като системата за контрол най-после беше възстановена.

Пропускането на превозните средства обаче става под строги полицейски проверки. Автомобилите се преглеждат подробно, проверяват се под тях, в багажа и т.н., като целта на македонската полиция е да не превозват предмети, които могат да бъдат използвани за безредици.

От партия „Възраждане“ съобщиха, че български граждани са били заплашвани и бити на границата. Сред потърпевшите бил и депутатът в 47-ия и 48-ия парламент Ангел Георгиев, твърдят от партията.

В ранния следобед българската делегация отдаде почит пред гроба на Гоце Делчев. Те включва вицепремиера Иван Демерджиев, здравния министър Асен Меджидиев и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов.

След като се поклони пред саркофага Демерджиев каза:

„Има данни, че някои български граждани са възпрепятствани да влязат на територията на Северна Македония. Нямам точна информация колко българи са възпрепятствани. Аз получих информация за токов удар, за да няма подобни проблеми в бъдеще, още в понеделник ще дарим генератори на трите пункта.

За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на отношенията между нашите два народа. Още повече, че проблемът беше само в едната посока – на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха безпрепятствено.

Не е това пътят! Пътят напред е обединена Европа, което предполага взаимно доверие и уважение“

Лидерът на ВМРО в Кюстендил Георги Петров не е бил допуснат в Северна Македония, съобщи той за БТА. След три часа чакане в буферната зона между граничните пунктове „Гюешево“ и „Деве баир“ е бил върнат от граничните власти обратно в България.

„Подадох си документите на гишето, а при проверката там извадиха лист, вероятно някакъв списък, след което ми връчиха документ, че представлявам опасност за националната сигурност за страната“, каза Петров. По думите му, след проверката е имало и други върнати.

На ГКПП Деве Баир са задържани трима български граждани, които се опитали физически да нападнат полицейски служители, съобщи македонската полиция.

„Около 12.45 часа на Граничния пункт Деве Баир се е стигнало до нарушаване на обществения ред от страна на Г.З (35), А.Х (50) и Р.Х(54) – български граждани, които нападнали вербално, дръзко и неприлично с грозни думи, а след това се опитали да нападнат полицейските служители, при което са задържани и се работи на цялостно изясняване на случая“, се казва в съобщението на македонското МВР.

Тримата български граждани, един от които е зам. председателят на Комисията по външна политика в 47-то и 48-то Народно събрание Ангел Георгиев са транспортирани в град Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура.

Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат върнати до границата и да им бъде ударен черен печат или да бъдат осъдени на до 35 дни затвор.

 

Четете още

Избор на редактора