Дания премахна официален празник, пести за отбрана

Датският парламент гласува за премахване на пролетния официален празник, за да се увеличат разходите за отбрана, предава БГНЕС.

Законодателите гласуваха с 95-68 гласа за премахване на Великия молитвен ден – религиозен празник, който се отбелязва от XVII век. Отмяната ще осигури допълнителни три милиарда крони (427 млн. долара), които ще бъдат използвани за бюджета за отбрана, съобщава правителството.

Срещу идеята обаче се обявиха опозиционни политици, профсъюзи и религиозни дейци. В началото на месеца около 50 000 протестиращи се събраха пред парламента в Копенхаген, за да протестират срещу този план.

„Спрете крадеца“, заяви Карстен Хонге, член на Социалистическата народна партия, по време на парламентарен дебат във вторник, по данни на Би Би Си. „Правителството нарежда на хората да работят с един ден повече“, каза той.

Датската правителствена коалиция заяви, че допълнителните пари са необходими, за да се повиши бюджетът за отбрана до целите на НАТО от 2% от БВП до 2030 г., вместо до 2033 г., както беше планирано по-рано. Тази промяна се дължи на нахлуването на Русия в Украйна, заяви правителството.

Понастоящем хората в Дания имат до 11 официални празника. „Не смятам, че е проблем да се наложи да се работи един допълнителен ден“, заяви през януари министър-председателят Мете Фредериксен.

Четете още

Избор на редактора