Дано! Да, но

Путин трескаво, панически събира пари, за да продължи людоедската си Война…

Китай и Индия, които са двата основни негови икономически и търговски партньори,

– категорично не му отпускат заеми;

– жестоко рекетират Русия да снижава цените на нефта и газа (за тях са до 90% от продажбите на тези две руски стратегически енергийни суровини, пълнещи бюджета на рашистите);

– налагат постоянни ограничения върху износа на руски парични средства от своите банки;

– свиват предаването (продаването) за Русия на стоки и технологии с възможна двойна употреба.

На хоризонта е 2025 г., а тя идва с пълна неяснота как путинската икономика ще може да обезпечава Войната с материални и финансови (а дори и човешки) ресурси.
Ето защо Путин и неговите институционални цербери и копои оглеждат всички сектори от руската икономика, които генерират приходи и вдига данъците сурово за тях.
Последните потърпевши са, например, туристическият и почивният бизнеси, които все повече се ограничават – и то в особено масови мащаби – само в рамките на Русия.

Различни структури и служби (специални, полицейски и финансови) дебнат за повишаване на цените и наказват бизнеса ако той прави това, под предлог, че той се бил възползвал от монополно положение.

С две думи, Путин задушава до летален изход точно това, което крепеше Русия и я спаси от тотален индустриален и валутен колапс по време на Войната – пазарната икономика.
Путин:

– замразява административно цените;

– оскъпява шоково кредитите;

– вдига неимоверно данъците;

– отнема и предава в ръцете на своята проолигархична върхушка собствеността на проспериращи или просто успешно работещи в тежките санкционни условия фирми и предприятия – чрез временна „национализация“ и експедитивна реприватизация.

Моля се само Богу горещо, в условията на наближаващите колосални проблеми на Русия в икономически, финансов, (високо)технологичен, екологичен, инфраструктурен (руши се и плаче за ремонт практически цялата транспортна, водопроводна и отоплителна инфраструктура) и социален план, Западът да не се „притече“ на помощ на Русия и да не ѝ направи с необмислени или лицемерни уж санкционни мерки спасително дишане уста в уста.

Надявам се това да не се случи!

За да си даде сметка Путин, че е обречен във Войната на изтощение със Запада.

За жалост, дългосрочната обреченост на Путин във Войната на изтощение със Запада няма да облекчи в краткосрочен план и в близките месеци тежките дни и нощи на украинските цивилни граждани, подлагани на жестоки бомбардировки.

И няма да намали жертвите, които Украйна дава на бойното поле (в Ютюб просто като из ведро валят нови и нови съобщения за погребения на загинали млади украински бойци – по 3, по 4, по 5, а тези дни и 6 души наведнъж!).

Но ще даде надежда – рано или късно ситуацията във Войната да се промени радикално.

Дано тогава Западът съумее най-сетне да се окаже на висота, толкова необходима за качествено нов тип стратегическо лидерство.

Дано!

Да, но…


От Фейсбук профила на автора

Четете още

Избор на редактора