Данъчните декларации на Тръмп ще бъдат огласени в петък от Конгреса

Редактираните данъчни декларации на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъдат огласени в петък, каза говорител на бюджетната комисия при американската Камара на представителите, предаде Ройтерс.

Контролираната от демократите комисия получи данъчните декларации миналия месец като част от разследването на плащаните от Тръмп данъци. Това стана след продължителна съдебна битка, приключила с произнасяне на Върховния съд в полза на комисията.

Миналата седмица комисията вече разпространи доклад с изводите си. В документа се казва, че службата по приходите е нарушила собствените си правила като не е правила ревизия на Тръмп през три от четирите му години като президент.

Очаква се документите, които ще бъдат публикувани в петък, да включват данъчните декларации на Тръмп, подадени в периода 2015-2021 г. – годините, през които той е бил кандидат за президент и държавен глава.

Говорител на Тръмп отказа коментар.

Данъчните декларации на Тръмп не бяха огласени миналата седмица заедно с доклада, защото съдържат деликатна информация, която е трябвало да бъде редактирана преди публикуване, казаха членове на комисията.

Демократите от комисията обясниха, че публикуването на данъчните декларации е необходимо, за да се разбере съдържанието на доклада, който включва и законови промени, които биха позволили на службата по приходите да прави ревизии на президенти.

Тръмп беше първият кандидат за президент от десетилетия, отказал да огласи данъчните си декларации по време на двете си кампании за президентския пост.

Демократите от комисията разполагат само с няколко седмици, в които да решат как да процедират с данъчните декларации на Тръмп, преди републиканците да поемат контрола върху долната камара на Конгреса, след като спечелиха с незначителна преднина междинните избори през ноември.

Четете още

Избор на редактора