Да ни е честита 114 години Независима България !

Днес, 22 септември, се навършват 144 години от провъзгласяването на независимостта на България.

С това българската държава отхвърля васалната си зависимост от Османската империя. Става въпрос за политически акт. Той е осъществен от правителството на Александър Малинов. Кабинетът и князът са подкрепени от Австро-Унгария, която се стреми да анексира Босна и Херцеговина.

На датата 22 септември 1908 г. се издава специален манифест, с който е провъзгласена независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Провъзгласяването на независимостта става в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново.

144 години по-късно в същата църква ще бъде отслужен водосвет на бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” и на знамената на държавни институции.

От 10.30 ч. в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България.

Тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България ще се състои пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“, съобщиха от Столичната община.

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията във Велико Търново. На крепостта „Царевец“ от 10:40 часа тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника „Майка България“.

Служебният премиер Гълъб Донев също ще посети Велико Търново днес. В 19:30 часа премиерът ще участва в тържествената заря-проверка, където ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово по случай официалния празник.

Четете още

Избор на редактора