Да пуснат ли Изкуствения интелект в космоса умуват в София

Тридневна конференция да използването на изкуствен интелект в изследванията на Слънцето и Космоса събира в София учени от цял свят. Тя е организирана от Института по астрономия и Националната астрономическа обсерватория.

Представителите на повече от 20 държави и над 30 изследователски института и университети ще обсъждат как да се използва ИИ за анализ на данните от изследванията на Слънцето. Помощта на ИИ е безценна, става ясно от думите на доц. д-р Камен Козарев, който в БАН изучава слънчевата активност.

„Ползваме огромни потоци данни и вече бих казал, че хората се задъхват да ги обработваме на ръка. Космическото време афектира нашия живот на Земята – всичките комуникации, точността на джипиесите, ако има астронавти в орбита, има опасност от космическа радиация, сателити, които потенциално могат да пострадат“, казвад-р Камен Козарев.

Учени от НАСА и Европейската космическа агенция също ще участват във форума. Учени съобщиха тези дин, че са използвали изкуствен интелект, за да „запълнят“ пропуски в данните, по които преди 4 години беше създадена първата снимка на черна дупка.

Четете още

Избор на редактора