ДБ предлага ротация на двама шефове на парламента, ГЕРБ се съгласи

„Демократична България“ предлага ротация на номинациите за председател на 48-ото Народно събрание на двете най-големи политически сили. Това съобщи след заседание на групата председателят ѝ Христо Иванов пред журналисти. Има такъв модел в Европейския парламент, посочи той.

Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили, каза Христо Иванов. Как точно и на какъв период от време ще става ротацията е въпрос на техника и на обсъждане, обясни той. По думите му обаче това позволява вече решението да бъде не на база политическа търпимост или нетърпимост, а на необходимостта да се свърши някаква работа.

Такова решение трябва да включва в себе си като минимум излъчване на бюджетна и правна комисия като временни комисии поне, добави Иванов.

„Аз благодаря на Христо Иванов за предложението за ротационното председателство на Народното събрание. Затова утре на председателския съвет ще предложа ние да се присъединим към това предложение“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-късно.

Четете още

Избор на редактора