Двама братя ще играят за различни държави на Световното

Нападателите на Атлетик (Билбао) Иняки и Нико Уилямс няма да бъдат първите братя, които ще играят едновременно на Световно първенство по футбол тази година в Катар. Но те ще бъдат едва вторите след Жером и Кевин-Принс Боатенг, които ще облекат фланелките на различни отбори, пише агенция АП.

Иняки Уилямс бе селектиран в националния отбор на Гана в понеделник, а неговият по-млад брат Нико попадна в състава на Испания през миналата седмица. Така двамата стават първата двойка братя, които ще си съперничат на Световно първенство от 2014 насам. Тогава, а и четири години по-рано, Жером Боатенг игра за Германия, а Кевин-Принс бе част от тима на Гана.

Братя Боатенг са с баща от ганайски произход, но са отгледани от различни майки в Германия. Двамата братя Уилямс са родом от Испания от двама родители от Гана, които преди много години емигрират в Европа в търсене на по-добри условия за живот.

За да стигнат до Испания, родителите на братя Уилямс са преминали дълъг път в пълен камион с бежанци, а преди това са прекосили част от пустинята Сахара с боси крака, твърди Иняки.

В исторически план има множество примери за братя, които са съотборници на Световни първенства, сред които са и тримата Паласиос от Хондурас през 2010.

Андре и Джордан Аю, синове на трикратния победител в анкетата за най-добър футболист на Африка – Абеди Пеле, играха заедно през 2014 за Гана и ще се появят на терена тази година в Катар.

Същото ще направят Еден и Торган Азар, които играха и през 2018 за националния отбор на Белгия.

Кот Д’Ивоар бе с Яя и Коло Туре през 2010 и 2014, докато Джонатан и Джовани дос Сантос играха за Мексико през 2018.

Поглеждайки по-назар в историята, за Нидерландия са играли три двойки братя, като две от тях са близнаци. Франк и Роналд де Бур бяха част от националните отбори през 1994 и 1998, достигайки до полуфиналите във Франция, а Рене и Вили ван де Керкхоф имат цели два финала през 1974 и 1978. И двата обаче бяха загубени. Ервин и Роналд Куман не са близнаци, но бяха част от селекцията на „лалетата“ през 1990.

Датският национален отбор беше с Брайън и Михаел Лаудруп на турнира през 1998, а за Англия през 1966 и 1970 играят Джак и Боби Чарлтън.

Испания и Гана са в различни групи на Световното първенство в Катар и не могат да се срещнат преди четвъртфиналите. Братя Уилямс обаче не губят надежда, че ще се изправят един срещу друг.

„Надявам се това да се случи и Гана да спечели“, казва Иняки. „Ще видим тая работа“, отговаря Нико. „Каквото и да стане, едно е сигурно – след мача ще си разменим фланелките“.

Четете още

Избор на редактора