Двама загинаха при пожарите в Гърция

Гърция се бори с нова вълна от смъртоносни пожари, втори за месец, които вече взеха двама жертви и принудиха много жители да се евакуират, съобщават местните медии.

Горски пожари бушуват в североизточната част на страната, на островите Евбея и Китнос и в провинция северно от Атина, придружени от опасна комбинация от силни ветрове и температури до 41 градуса по Целзий.

„Имаме девет активни фронта“, каза говорителката на противопожарната служба пред AFP. „Имахме подобна ситуация през юли“, добави тя, имайки предвид предишна вълна от пожари, при която загинаха петима.

В понеделник вечерта беше издадена заповед за евакуация на болница в Александруполис, пристанищен град в североизточна Гърция, където пожарите бушуват вече четвърти пореден ден.

Бреговата охрана съобщи за евакуация на 65 пациенти на ферибот, чакащ на пристанището.

В центъра на остров Евбея в понеделник вечерта беше издадена заповед за евакуация на индустриалния град Неа Артаки, където птицеферми и свинеферми пострадаха при пожара.

Пожарът застраши и националния парк в северната част на страната, където в понеделник вечерта беше открито тяло, вероятно на мигрант без документи. В понеделник е намерен мъртъв и пастир.

Изключително горещо и сухо време, което благоприятства възникването на пожари, ще продължи в Гърция до петък, предупреждават от метеорологичната служба.

Четете още

Избор на редактора