Два медицински хеликоптера пристигат през лятото

Още през летните месеци в България ще пристигнат двата наети от служебното правителство медицински хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници. Така тази помощ ще започне да се предлага още през лятото, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев пред БНТ.

Предстои да се създаде координационен център, в който ще дежурят висококвалифицирани медицински специалисти и хора от Министерството на отбраната. Те ще получават сигнала за нужда от спешна помощ от структурите на тел. 112, ще преценяват необходимостта от бързи действия и ще планират логистиката.

Помощта по въздуха ще е безплатна за всички.

До 2 месеца министърът очаква да е приключило и обучението на медицинските екипи. Уточняват се и площадките, на които ще кацат машините. Те ще бъдат базирани засега в Долна Митрополия и „Враждебна“. Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане

Меджидиев припомни, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първия ще бъде получен на 15 декември.

Четете още

Избор на редактора