Две версии за катастрофата край Младиново

Две са основните версии за тежката катастрофа с автобус с 40 души между свиленградското село Младиново и харманлийското Дрипчево в неделя вечерта, при която загина една жена, а 19 души бяха ранени. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

„Едната версия е човешка грешка във връзка с несъобразена скорост за мокрия участък, а другата – техническа неизправност. Няма данни друго превозно средство да е участвало в инцидента“, уточни Стоянов и допълни:

„Настилката е била мокра, влажен път, валяло е дъжд. Асфалтът е в нормално състояние, но хлъзгав път. Там има и наклон, има завой. Автобусът е минал през мантинелата“.

Окръжният прокурор заяви, че до момента са разпитани 19 души. Назначена е комплексна, автотехническа и съдебна експертиза. Шофьорът на автобус е тестван за алкохол и наркотици – пробите са отрицателни.

От полицията съобщиха, че дерето, в което е паднал автобусът е с дълбочина около 10-15 метра. „Има дървесина, която е предотвратила вероятното преобръщане на автобуса и предвид бързите действия, които предприехме полиция, пожарна и медиците от Спешна помощ, предотвратихме по-тежки последици от тази неприятна катастрофа. Нашите усилия бяха насочени основно към спасяване на хората“, допълниха те.

Състоянието на пациентите е добро, нямат опасност за живота, каза д-р Георги Гелов от болницата в Хасково, където са настанени 9 от пострадалите.

„Двама са в Хирургия за наблюдение, четири жени са в Ортопедия с периферни травми и различни счупвания и травма на таза, но не не изискват тежки оперативни намеси. Всички са контактни, адекватни и в добро състояние.

Има трима души в неврохирургия. Двамата по-пострадали са шофьорът и водачката на групата, но са с контузии, които ще озвучат. Нямат опасност за живота. Деца е имало, но нито едно не е дошло за преглед при нас, те са добре, доколкото знаем“ потвърди д-р Гелов.

Четете още

Избор на редактора