Двойно увеличение на чуждестранните студенти

Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България. През учебната 2021/2022 година техният брой е 16525 души, което е 8,2 процента от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък – 4,1 на сто.

Това става ясно от проект за актуализиране на Националната карта на висшето образование в Република България, който е публикуван за обществено обсъждане, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5 на сто от учещите „Медицина“ в страната са чужденци.

Общият брой на студентите в България е 200781. Това е по-малко от половината (48 процента) от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация, общ капацитет на всички висши училища в страната, които имат места за 415472 студенти.

Отчитат се значителни различия по отношение на реализацията в отделните професионални направления. Например 95% от завършилите „Медицина“ работят по специалността си, докато в направлението „Туризъм“ само 21 на сто от дипломиралите се заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Отчитат се дисбаланси и в териториалната структура на висшето образование. Най-много висши училища (28) има в Югозападния район, който включва София. На другия полюс е Северозападният район, където има само две висши училища (Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия), а други три действат чрез филиали.

Четете още

Избор на редактора