Дежа вю. Десетки жертви на гаражен алкохол в Индия

Най-малко 38 души са починали в Индия вследствие на натравяне с фалшив алкохол, предаде ДПА, като се позова на местните власти.

Жертвите са започнали да постъпват в болници в окръг Саран в щата Бихар във вторник с оплаквания от стомашни спазми, повръщане и замъглено зрение.

Високопоставен служител на полицията каза, че до този следобед починалите са достигнали 38, а най-малко 10 души са в тежко състояние. Част от отровените са загубили зрението си.

Десетки лица, замесени в производството на нелегален алкохол, са били задържани и се разпитват. Двама местни полицаи са отстранени от работа заради подозрения в съпричастност към този тип престъпления.

Всяка година стотици индийци, предимно от хората с по-ниски доходи, умират от консумация на фалшив алкохол.

Производството и продажбата на алкохолни напитки е забранена в няколко индийски щата, включително и в Бихар, както и в западния щат Гуджарат.

Според някои критици на тази мярка тя насърчава производството и консумацията на фалшиви спиртни напитки в нерегламентирани и лошо оборудвани дестилерии.

Властите в Бихар забраниха продажбата, производството и консумацията на алкохол преди местните избори през 2016 г. във връзка с исканията на женски организации, които се оплакаха, че много мъже харчат трудно спечелените пари за алкохол.

Четете още

Избор на редактора