Демерджиев предложи законови промени за трафика на мигранти

Днес изпратих проект за Закон за промени в Наказателния кодекс, който касае трафика на нелегални мигранти. В него се предлагат завишаване на наказанията, големи глоби, конфискация на имуществото. Целта на законодателните промени са да се подпомогне МВР в борбата му срещу незаконните мигранти. Защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности, и статистиката сочи, че това е заради ниската наказуемост на подобни престъпления у нас.

Това каза вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг след заседанието на кабинета, предаде БГНЕС.

Апелирам и към прокуратурата, и към съдебната власт – начинът, по който се подхожда към този род деяния, не съответства на обществената им опасност, заяви Демерджиев.

Той иска по-строги наказания и присъди, защото „ако това не се направи, все повече лица от криминалния контингент ще се занимават с това в България“.

Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема, че човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, да получи условна присъда. МВР не може да бъде оставено само, заяви Демерджиев.

Служебният министър подчерта, че трафикантите на нелегалните мигранти използват изключително мощни автомобили, а със стария автопарк и техника на МВР е невъзможно да ги следят, камо ли преследват.

Иван Демеврджиев каза, че неговата оставка до момента не е искана.

Оставката на главния секретар на МВР е придвижена към президента, допълни вътрешният министър. Той заяви, че ще вземе решение за оставката на заместник-глвния секретар.

Четете още

Избор на редактора