Демерджиев свърза атентата срещу Гешев и разстрела на Къро

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев допусна да съществува връзка между атентата срещу главния прокурор Иван Гешев и убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка.

Разследването на атентата срещу Гешев не бива и не трябва да остане на трупчета. Разследването трябва да бъде доведено докрай и да се разбере кой стои зад този взрив и каква е причината за него, дали има връзка със смъртта на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов, подозирам че има такава връзка“, заяви Демерджиев пред БНТ.

Той поясни, че не вярва, че Ангел Христов, извеснтен като единият от Братя Галеви, да се е прибрал в България, за да почине до близките си. „Убеден съм, че Христов не е престоял дълго време в страната. Става въпрос за няколко дни. Минал е през шенгенска граница най-вероятно. Вероятно е минал през Гърция. Не е трудно човек с фалшив документ за самоличност да влезе“, заяви бившият министър.

По негови думи издираваният бивш следовател Петър Петров – Еврото е създал връзки и се е превърнал в „октопод“. „Няма данни някой служител на МВР да е помогнал на този човек да напусне страната“, допълни Демерджиев. Според него няма оперативна информация къде се намир. Има данни за съмнително излизане на негови близки в посока Турция.

Демерджиев е категоричен, че този Висш съдебен съвет няма моралното право да избере нов главен прокурор. „Начинът, по който беше назначен и свален Гешев е много огледален. Това сега не беше процедура по отстраняване проведена обективно и редовно така че да се обезпечат правата, включително на г-н Гешев. Когато искаш да поправиш пороци в една система не можеш да ги поправиш със същите действия, с които си ги създал. Това не е началото на реформа, а продължение на проблемите в съдебната система. Отстраняването на Гешев беше важно, но начинът, по който беше направено, го опорочи. Тези, които го назначиха, отстраниха Гешев. Трябва да видим мотивите и доказателствата“, заяви още бившият вътрешен министър.

Четете още

Избор на редактора