Демократите сигурни за победа в Аризона, много близо и в Невада

Демократическата партия в САЩ на президента Джо Байдън се доближава до решаващи победи в два щата в оспорваната надпревара за контрол върху Сената, предаде ДПА, като се позова на нови резултати.

Сенаторът демократ от Аризона Марк Кели е увеличил вече значителната си преднината пред републиканеца Блейк Мастърс до около 115 хиляди гласа, или над 5 процента, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Според редица американски медии Кели, бивш астронавт, е сигурен победител в битката с Мастърс, който е присъствал на митинга на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предшествал щурма на Капитолия на 6 януари миналата година.

В съседния щат Невада, сенатор Катрин Кортес Масто е намалила драматично преднината на Адам Лаксалт. Републиканецът все още води с 9000 гласа, но остава да бъдат преброени десетки хиляди бюлетини, а се смята, че повечето от тях са били подадени от демократи.

Ако спечели и двете места, президентът Джо Байдън на практика ще запази своя контрол върху Сената с гарантирани 50 кресла в 100-членната горна камара на Конгреса още преди очаквания балотаж в щата Джорджия на 6 декември.

С победата на Кели, демократите и републиканците имат в Сената по 49 места.

При равен брой решаващият глас е на вицепрезидента – в случая демократката Камала Харис. Впрочем горната камара на Конгреса досега бе поделена поравно, като Харис осигуряваше контрола на демократите.

Четете още

Избор на редактора