Демокрацията ни е на 57-мо място от общо 167 страни

България слиза с четири места в класацията „Индекс на демокрацията 2022“, която е част от проучване, публикувано от британската група „Икономист“. Страната ни се нарежда на 57-мо място от общо 167 страни, според проучването, публикувано на сайта https://www.eiu.com.

Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, участие в политическия живот, политическа култура и граждански свободи. България е с обща оценка от 6,53 – сбор от оценките във всяка една от петте  категории.

Русия е страната в света, в която демокрацията се е сринала най-много през 2022 г. и по този показател тя „изпреварва“ Буркина Фасо и Хаити, отбеляза Франс прес. След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, като страната слезе с 22 места в световната класация на това проучване на Отдела за изследвания и анализи на групата „Икономист“ – „Икономист интелиджънс юнит“ (EIU), което поставя Русия на 146-то място.

Войната в Украйна „разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна“, се подчертава в проучването.

Сред „авторитарните режими“, други държави като Хаити, „която изглежда е в състояние на вътрешен разпад“ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където „ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията“, също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.

В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

През 2022 г. въздействието на пандемията от коронавируса отслабна и личните свободи на гражданите започнаха да се възвръщат. Това се дължи на облекчаването на извънредните мерки и ограниченията на свободата на движение, което доведе до подобрения в категорията на оценките за гражданските свободи. Почти всички страни членки от ЕС отчитат подобрения на оценките си с изключение на България и Хърватия, посочва проучването.

Страните от ЕС, които регистрират най-силни подобрения през 2022 г., са Полша (+0,24), Чехия (+0,23) и Словения (+0,21). Отмяната на ограниченията има положителен ефект и върху категориите функциониране на правителството и политическа култура. Според данни от „Световно изследване на ценностите“, „Евробарометър“ и „Балканбарометър“ се наблюдава подобрение в нивата на доверие в правителството, както и във възприятията за степента, в която хората имат свободен избор и контрол върху живота си.

Индексът на Румъния почти не се подобрява (+0,02), докато този на България намалява (-0,11) за трета поредна година. Оценката на гражданските свободи и в двете държави се подобрява, но и в двете страни се отчита спад в оценката за участие на гражданите в политическия живот. Избирателната активност в България намалява от няколко години. На предсрочните избори през 2022 г. – четвъртите избори в рамките на две години – избирателната активност спадна под 40%. Със задълбочаването и удължаването на политическата криза в България умората от политиката нарасна, а избирателите се отчуждиха още повече от политическите процеси. В Румъния ангажираността на гражданите с политиката също е намаляла, но според „Евробарометър“ доверието в политическите партии се е повишило. Коалиционното правителство, което дойде на власт през ноември 2021 г., е управлявало относително стабилно през цялата 2022 година.

На регионално ниво, Западна Европа е единственият регион, който категорично подобрява резултата си през 2022 г.

Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се посочва в проучването.

В световен мащаб, индексът на демокрацията за 2022 г. е преминал от 5.28 през 2021 г. на 5.29 през 2022 г. Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през миналата година.

Но както и през 2021 г., по-малко от половината население в света е живяло в условия на демокрация през 2022 г. и само 8 процента в „завършена демокрация“, става ясно от класацията, начело на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.

Четете още

Избор на редактора