Денков влиза в дебат с европейските депутати

Българският премиер Николай Денков влиза в директен дебат с европейските депутати. След реч от негова страна те ще имат право да му задават въпроси по всякакви теми.

11 държавни и правителствени ръководители от страните членки на Съюза вече са преминали през такъв пленарен дебат, в който депутатите имат право да изразяват позициите си напълно свободно. Единственото ограничение е времево – те разполагат с между една и две минути.

По традиция всеки път, когато правителствени или държавни ръководители са се изправяли в пленарната зала, депутати от собствените им страни са ги апострофирали по вътрешнополитически теми. Очаква се и днес да е така по време на дебата с Николай Денков.

26 европейски депутати са изявили желание да вземат думата. 11 от тях са българи.

Всяка подобна среща на депутатите с евролидери се провежда в присъствието на поне един европейски комисар. Точно днес тази роля се пада на българския член в комисията – Илияна Иванова.

Заедно с Николай Денков в Европейския парламент днес ще бъде и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.Програмата ѝ ще започне със срещи с Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица. Предстоят дискусии и с европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс и комисаря по здравеопазването Стела Кириакиду.

В рамките на визитата са предвидени и срещи с председателя на Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика (ITRE) Кристиан Бушой и председателя на Комисията по култура и образование (CULT) Сабине Ферхайен.

Николай Денков и Мария Габриел ще се срещнат с делегацията на българската членове на Европейския парламент. Предстоят и дискусии със съпредседателите на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Тери Рейнтке и Филип Ламбъртс и с председателя на Групата на Прогресивен алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия Перес.

По време на посещението си в Страсбург, вицепремиерът ще се срещне с Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Тя ще представи напредъка на правителството по изпълнението на приоритетите на управленската програма, сред които е членството на България в Шенген, еврозоната и ОИСР.

Четете още

Избор на редактора