Денят на изненадите: Словакия излъга Белгия

Словакия поднесе първата голяма изненада на Европейското първенство по футбол до момента, след като победи фаворита в група „Е“ Белгия с 1:0. Единственото попадение в мача вкара крилото на Славия (Прага) Иван Шранц още в 7-ата минута.

Два гола на Белгия, отбелязани от Ромелу Лукаку през второто полувреме, бяха отменени с помощта на системата за видеоповторения (ВАР). В първия случай беше маркирана засада, а малко преди края и заради игра с ръка на резервата Лоис Опенда, който пое топката и центрира от лявото крило.

Иначе отборът на Белгия, воден от Доменико Тедеско, имаше надмощие през по-голямата част от мача, създаде и доста голови ситуации, но не успя да реализира редовно попадение.

Още в 3-ата минута Белгия пропусна много сериозна ситуация чрез Ромелу Лукаку, но централният нападател само от няколко метра не успя да реализира. Жереми Докю проби и центрира, топката попадна у Кевин Де Бройне, който продължи към Лукаку. Нападателят, който има до момента 17 гола в 11 мача под ръководството на селекционера Доменико Тедеско, пропусна от три метра.

В 7-ата минута обаче словаците се възползваха от грешка на белгийската защита и откриха резултат. При разиграването на белгийците след тъч и лошо пратена топка в пеналта, Иван Шранц отклони към Боженик. Вратарят Кастелс успя да парира удара му, но именно Шранц реализира за 0:1 от доста малък ъгъл.

И двата отбора не създадоха кой знае какви голови положения до 38-ата минута, когато Лукаш Хараслин затрудни максимално Кастелс с диагонален удар. Нов пропуск на Лукаку в последните минути на първата част остави резултата непроменен. Снажният и мощен таран си поведе лошо топката с коляно и тя отиде към флагчето за изпълнение на ъглов удар.

Началото на второто полувреме започна с белгийски атаки и в 56-ата минута Ромелу Лукаку вкара топката във вратата след разиграване от ъглов удар. Проверката на системата за видеоповторения (ВАР) обаче показа, че Лукаку е бил в засада и съдията отмени гола.

Белгия продължи да атакува и в 62-ата минута „червените дяволи“ останаха на милиметри от изравняването. Докю преодоля Петер Пекарик по левия фланг, нахлу в пеналта и центрира по земята. Вратарят Дубравка не успя да избие по най-добрия начин и топката попадна на пътя на влезлия от пейката Йоан Бакайко. Резервата би мощно от пет-шест метра, но точно пред голлинията Давид Ханцко изби и предотврати сигурно попадение. При опита си той си удари главата в коляното на Вавро и се наложи лекарите да го свестяват.

В 87-ата минута белгийците отново вкараха гол, пак чрез Лукаку. Резервата Лоис Опенда проби от ляво, преодоля Петер Пекарик и центрира към точката за изпълнение на дузпа. Лукаку мощно стреля под гредата и прати топката в мрежата. Отново обаче се намеси системата за видеоконтрол на редовността на мача (ВАР) и попадението беше отменено. До края на мача белгийците продължиха да атакуват, съдията Умут Мелер даде и 7 минути добавено време. В тях на два пъти се наложи вратарят Дубравка да се намесва и той го направи по най-добрия начин, съобщава БТА.

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора