Депутатите замениха тъмните стаички при гласуване с паравани

Народното събрание най-после стигна до гласуване на текстове от Изборния кодекс на второ четене. Депутатите приеха кабините за гласуване се заменят с паравани. Става въпрос за така наречените „тъмни стаички“ по време на изборите.

Идеята на това предложение е да се избегне възможността избирателите да заснемат своя вот. „Тъмните стаички“ се използваха при гласуването с хартиена бюлетина в близкото минало, а параваните се появиха при машинния вот. Промените в изборното законодателство бяха дебатирани на 15-часово заседание миналия петък.

С тях се цели да се върне хартиена бюлетина и да се въведе смесен вот. Именно връщането на хартиената бюлетина от ГЕРБ, БСП и ДПС предизвика съпротивата на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които дори временно напуснаха пленарна зала. Спорните промени бяха повод и за протести.

Парламентът реши да увеличи прага за образуване на избирателна секция в чужбина. До преди промените това беше възможно при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление, като депутатите приеха за това да бъдат необходими заявления от не по-малко от 100 избиратели.

Четете още

Избор на редактора