Депутатите питат финансовия министър: Какво става с бюджета?

Народните представители ще изслушат служебния министър на финансите Росица Велкова за изпълнението на бюджета и за финансирането на дефицита. Това предвижда програмата на извънредното пленарно заседание, насрочено за днес от 10 часа.

Първа точка в дневния ред, публикуван на страницата на парламента, е проекторешение за избиране на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Предвижда се комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да се състои от 14 членове – по двама представители от всяка парламентарна група.

Втора точка предвижда изслушване на служебния министър на финансите Росица Велкова относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и разходи. От финансовия министър се иска да представи и проекта на служебното правителство за държавния бюджет за 2023 г., в това число тригодишната бюджетна прогноза. Вносители на предложението са Корнелия Нинова („БСП за България“) и група народни представители.

По предложение на ГЕРБ-СДС в дневния ред е включено и изслушване на служебния министър Росица Велкова относно състоянието на финансирането на дефицита.

Преди първото заседание на 48-ото Народно събрание се състоя среща в парламента по инициатива на „БСП за България“ относно макрорамката на бюджета за 2023 г. и спешни мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса. Тогава на срещата се отзоваха само представители на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС. Четирите формации се разбраха да изслушат в парламента служебния министър на финансите Росица Велкова, която да обясни какво е финансовото състояние в момента.

Четете още

Избор на редактора