Депутатите поработиха 2 минути и отидоха да боядисват яйцата

Депутатите заседаваха в пленарната зала по-малко от две минути днес. Председателстващият Вежди Рашидов отказа да поиска дори регистрация на присъстващите, като уточни, че това вече е направено вчера при началото на първото пленарно заседание на 49-ото Народно събрание.

Той допълни, че в патовата ситуация около избора на председател на парламента няма смисъл от заседание и свика отново депутатите в сряда (19 април) в 10 ч.
Така депутатите отложиха за следващата седмица избора на председател на 49-ия парламент.

Решението е ключово, тъй като ще даде възможност на парламента да заработи, а на президента – да задвижи конституционната процедура за съставяне на редовно правителство.

В кулоарите текат срещи, на които да се уточнят законодателните приоритети на Народното събрание.
Само ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще обсъждат законодателни приоритети, заяви Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Десислава Атанасова от същата партия каза, че разговори ще се водят с всички формации в парламента.

„Ще направим две работни групи: правна и бюджетно-финансова, за да разгледаме какъв бюджет би бил устойчив за държавата и всички закони, за които да търсим голямо мнозинство“, каза Борисов, без да посочи конкретни законопроекти. След като се уточнят приоритетите за парламента, можело да се обсъжда кой и как да бъде избран за председател.

Борисов даде да се разбере, че дори и да се намери съгласие по законопроектите, ГЕРБ едва ли ще подкрепи ротация на председател на Народното събрание: „Между толкова враждуващи ни трябва време и затова забавянето на избора на председател е много полезно, да се намерят общи неща между нас“.

Групата на БСП няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ Росен Желязков за председател на Народното събрание, обяви в кулоарите на парламента Корнелия Нинова след среща с Бойко Борисов.
По думите ѝ ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ имат мнозинство да се разберат за председател.

Нинова посочи, че партията ѝ не приема предложението на новата коалиция за ротация на председателя на Народното събрание и го смята за противоконституционно.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков заяви пред Би Ти Ви, че очаква изборът на председател на парламента да приключи следващата седмица.

Четете още

Избор на редактора