Депутатите се връщат на работа в бившия Партиен дом

Днес започва новата сесия на парламента. Депутатите обаче няма да заседават в сградата до Ректората. Те се местят за неопределено време в залата в бившия Партиен дом.

Засега ме е ясно колко време парламентът ще заседава там. Прогнозите са за около три години. Залата бе пригодена за депутатите след основен ремонт по време на последното правителство на ГЕРБ. Тя бе разширена с допълнителна постройка във вътрешния двор на сградата.

Това е вторият опит за преместване. След изборите през лятото на 2021 г., спечелени от ИТН, от партията на Слави Трифонов отказаха да заседават в някогашния партиен дом. Те настояха парламентът да работи в традиционната си сграда, построена в края на XIX по времето на цар Фердинанд.

Сега като причина за преместването бе посочено лошото състояние на старата сграда.

„Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт. Има доста дефекти в инженерната структура, проблеми има с отоплителната инсталация и канализацията. Това са невидими проблеми, но те могат да бъдат предпоставки да не се работи нормално още през зимния период. Там има изтичане на фреон, има големи загуби на вода. Трябва да се направи обследване и сериозна реконструкция, защото сградата не е ремонтирана десетилетия, а е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена. Най-належащото е ремонта на покрива, защото има сериозни течове“, обясни наскоро председателят на парламента Росен Желязков.

При предишното преместване на депутатите имаше сериозен проблем с достъпа на журналисти. Медиите бяха изолирани на различен етаж и нямаха никакъв достъп до народните представители. Сега обещанията са, че такова нещо няма да има, припомня mediapool.

Четете още

Избор на редактора