Десислава Атанасова е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател

Десислава Атанасова ще вземе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев, потвърждават пред Свободна Европа депутати от ГЕРБ.

Това означава, че тя ще бъде и кандидатът за премиер на партията на Бойко Борисов, тъй като по конституция президентът „възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.“ Атанасова в момента е председател на групата на ГЕРБ в парламента.

Междувременно зам.-председателят на партията Томислав Дончев съобщи, че колегите му ще предложат кабинет на малцинството и ще го подложат на гласуване в Народното събрание.

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ вече нееднократно отхвърлиха възможността да подкрепят мандата на ГЕРБ. Кирил Петков обаче смята, че той може да бъде реализиран с подкрепата на ДПС и БСП. По думите му при гласуването на промените в Изборния кодекс си е проличало, че трите формации действат координирано. Председателката на левицата Корнелия Нинова обаче отхвърля този вариант.

Четете още

Избор на редактора