Джералдин Чаплин e специален гост на „София филм фест“

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на „София филм фест“. Актрисата ще представи филма на Джесика Удуърт – „Лука“ и ще получи „Наградата на София“ – на Столичната община, съобщиха на БТА от „Арт фест“.

След двете си роли в „Босият император“, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „Лука“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам.

Филмът е вдъхновен от „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Първата среща на Удуърт с романа на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба. Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен“, казва режисьорката. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала“, допълва Джесика Удуърт.

Екипът, българското участие

На младия Йонас Смълдърс, една от изгряващите звезди на „Берлинале“, е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев.

Черно-бялата визия на филма е на Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан. Музиката е на Техо Теардо, композирал за Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското участие има художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт фест“ (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от Националния филмов център.

За Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната й амбиция е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донася световна слава.

Отзивите

„За да бъде разказана подобаващо тази история – рефлексия, изпълнена със символи, върху безсмислието на конфликтите, които продължава да води човечеството…, обвинение срещу военния абсурд и неизменното подчинение пред авторитарното издаване на заповеди, е необходим водач, който да води и напътства зрителя. Това е ролята, отредена на Лука, изигран от магнетичния Йонас Смълдърс“, пише Аурори Енгълин в Сineuropa.

„Лука“ е странен, красив медитативен филм за борбата между догмата и истината; трогателен коментар за реалността, в която живее днес западното общество“, според Марк ван де Клашорст, icsfilm.org.

„Докато разказът във филма може да изглежда по-скоро кръгообразен, отколкото линеен, той преоткрива все по-енергично различни елементи с всеки следващ завой. Като се отказва от обичайните художествени похвати, присъщи на сюжетите, посветени на съзряването, Удуърт отново доказва себе си като майстор в изкуството на разказването на истории и нещо повече – в пресъздаването на чувства. „Лука“ е омагьосващ и, разбира се, основната заслуга е на харизматичния актьорски състав, чиято синергия вдъхва живот на пустинната среда, но магнетичните му качества се усилват и от умелото канализиране на  чисти страсти, необременени от двуполюсни разделения като мъж-жена, център-периферия, високо-ниско. В „Лука“ и копнежът, и дисциплината произлизат от изконната необходимост за връзка между хората“, пише Савина Петкова, The Playlist.

„Джералдин Чаплин, със силата на своето присъствие, образ, блясък и изпълнение обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия“, смята Нийл Йънг,Screendaily.

Четете още

Избор на редактора