Джокович и Джабер в ръководството на синдиката на тенисистите

Новак Джокович и Онс Джабер са сред осемте топ играчи, които ще формират първия изпълнителен комитет на Асоциацията на професионалните тенисисти (PTPA), която има за цел да се превърне в „застъпническа група от името на тенисистите“.

Комисията, която трябва да бъде обявена преди Australian Open следващата седмица, включва също съоснователя Васек Посписил, поляка Хуберт Хуркац, американците Джон Иснър и Бетани Матек-Сандс, испанката Паула Бадоса и китаеца Джън Сайсай.

„Сега има всички индикации, че това ще бъде важен момент за нашия спорт“, каза канадецът Поспишил пред Ройтерс. „Всеки играч, който е в асоциацията е много уважаван, много харесван, интелигентен. Те ще бъдат огромен актив и ние сме много щастливи, че се присъединиха.“

Изминаха повече от две години, откакто Джокович и Поспишил предизвикаха шок в тениса, когато се оттеглиха от съвета на играчите на ATP и обявиха отделящата се група.

ATP, която провежда турнирите за мъже, и няколко играчи настръхнаха от този ход, а ръководните органи на спорта все още не са приели публично идеята.

Джокович, 21-кратният шампион от Големия шлем, каза, че PTPA може да съществува съвместно с ATP, която беше създадена от играчи през 1972 г., но сега има борд, включващ равно представителство за собствениците на турнири.

„В крайна сметка мога да разбера защо биха искали да запазят статуквото“, каза Поспишил. – Мисля, че е справедливо и правилно играчите да имат своя асоциация, точно както, знаете, правят повечето други спортове.“

Асоциациите на играчите не са нищо ново в професионалния спорт, но за разлика от Националната футболна лига и Националната баскетболна асоциация, където играчите участват в профсъюзи, тенисистите работят като независими изпълнители.

Четете още

Избор на редактора