Джорджа Мелони – първата жена премиер на Италия. Ами сега?

Италия гласува и направи своя избор. Десницата, включваща десноцентристките и крайнодесните партии, оправда социологическите очаквания и се класира на първо място. Какво следва оттук нататък?

В рамките на предизборен блок партията „Италиански братя” спечели най-много проценти и това означава, че ще трябва да се спази едно предизборно обещание – че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове на изборите ще стане премиер. Това бе принципната договорка между лидерката на „Италиански братя” Джорджа Мелони и лидерите на другите две големи партии в блока – „Форца Италия” на Силвио Берлускони и „Лига” на Матео Салвини.

Мелони неведнъж каза, че за нея ще е чест да бъде премиер и че е готова да управлява. А Берлускони неведнъж каза, че вижда в Мелони неговото „идеологическо женско по-младо аз”, защото тя отстоява същите идеи като него. Само Салвини заяви, че първо трябва да се обявят резултатите.

Преговорите за съставяне на правителство ще продължат дълго, коментират редица водещи италиански, но и чужди медии. Отсега партиите имат разногласия по важни въпроси – връзките с Русия и антируските санкции, позицията спрямо Украйна, отношенията с Китай, държавния дълг и бюджетния дефицит.

Мелони подкрепя твърдата линия срещу Русия и антируските санкции. Тя подкрепя и военната помощ за Украйна. Мелони не иска задълбочаване на връзките с Китай заради политиката му спрямо Тайван и Тибет, защото възприема Китай като основна заплаха за световния ред.

Салвини е против антируските санкции, които по думите му вредят на онези, които ги налагат, повече отколкото на санкционираните. В миналото Салвини се възхищаваше открито на Путин.

Берлускони, който беше приятел с руския президент, пък се опитва сега да си обясни действията на Путин в Украйна, което не се харесва на Киев.

Мелони победи, защото когато Италия преживя миграционна, коронавирусна, енергийна и инфлационна криза, единствено тя остана извън властта и на нея недоволните от досегашните управляващи гледат сега като на най-добрата алтернатива на досегашните управници.

Четете още

Избор на редактора