Джо Байдън се кандидатира за втори мандат

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е решил да се бори за втори мандат на поста и ще обяви официално кандидатурата си „сравнително скоро“, предават Ройтерс и БТА.

Байдън отдавна загатна, че иска да остане в Белия дом. Липсата на официално съобщение обаче внесе напрежение сред неговите привърженици дали 80-годишният демократ, един от най-възрастните държавни ръководители в света, наистина ще се бори за преизбиране, отбелязва Ройтерс.

„Ще го обявим сравнително скоро. Пътуването тук обаче само засили моето чувство на оптимизъм какво може да бъде направено“, каза Байдън в края на своето емоционално посещение в Република Ирландия. „(Вече) ви казах, че планът ми е отново да се кандидатирам“, допълни той.

Зад сцената близки сътрудници на Байдън вече подготвят неговата кампания, посочва Ройтерс. Възможно е президентските избори в Съединените щати догодина да се превърнат в своеобразно повторение на предишните. Републиканецът Доналд Тръмп, който напусна Белия дом, след като загуби именно от Байдън, вече обяви своята кандидатура.

Възрастта на американския президент обаче прави неговото кандидатиране безпрецедентен и рисков залог за неговата Демократическа партия, която през 2024 г. ще има тежката задача да защити своето мнозинство в Сената и да си върне контрола върху Камарата на представителите.

Рейтингът на Байдън отдавна е малко повече от 40 процента и той би бил в края на евентуалния си втори мандат на 86 години – с девет години над средната продължителност на живота на мъжете в Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ не пие алкохол и прави физически упражнения пет пъти в седмицата. През февруари Байдън премина годишния си медицински преглед като държавен глава и лекарите стигнаха до заключението, че той е „годен за поста“.

Четете още

Избор на редактора