Дизайнерка е първата чернокожа жена с два Оскара

Дизайнерката на костюми Рут Картър сътвори история, ставайки първата чернокожа жена с две награди „Оскар“, предаде Асошийтед прес.

Картър получи отличието за дизайна на костюмите за „Черната пантера: Уаканда завинаги“. Първият й „Оскар“ е за оригиналния филм „Черната пантера“ (2018) от киновселената на „Марвел“. На церемонията през 2019 г. тя стана първата афроамериканка, отличена в категорията.

В тазгодишната надпревара Рут Картър надделя над създателите на костюми за „Вавилон“, „Елвис“, „Всичко навсякъде наведнъж“ и „Госпожа Харис отива в Париж“, уточнява БТА.

В благодарствената си реч Картър спомена режисьора на филма Райън Куглър и попита дали звездата от „Черната пантера“ Чадуик Боузман може да се погрижи за майка й Мейбъл Картър, починала „през изминалата седмица“. Боузман си отиде през 2020 г. на 43-годишна възраст, след като загуби битката си с рака.

„Това е за майка ми. Тя беше на 101 години“, каза Рут Картър. „Този филм ме подготви за този момент. Чадуик, моля те, погрижи се за мама“.

Четете още

Избор на редактора