Зико: Напускам ГЕРБ на Тотев, но оставам кмет на Пловдив

Здравко Димитров-Зико обяви, че няма да подаде оставка като кмет на Пловдив, но напуска ГЕРБ. Той обяви решението си на извънреден брифинг в общината, на който присъстваха и неговите заместници. Димитров уточни, че напуска градската организация на ГЕРБ, която е оглавявана от бившия кмет Иван Тотев. Той обаче ще изкара мандата си и няма намерение да депозира исканата оставка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пише Марица.

„Лоша дума няма да кажа за Борисов, постигнали сме много неща заедно. Това е за добро, да напусна партията и да спадне напрежението“, допълни Димитров.

„Избран съм от всички пловдивчани, ще бъде предателство, ако си подам оставката като кмет“, аргументира решението си Зико. Да го подкрепят през последните два дни му са се обадили много хора, повече, отколкото когато бил избран като кмет.

Запитан защо напуска формацията за втори пък, той отсече:  „Аз не съм напускал партията друг път – преди Цветанов се опита да ме изгони. Но още тогава му казах – ГЕРБ ми е в сърцето. И да ме изгониш от ГЕРБ, от сърцето ми няма да излезе“.

Здравко Димитров обясни, че ще оттегли предложението си за допълнително финансиране на строителството на стадион „Христо Ботев“ с 22,5 млн. лева.  „Още от началото беше ясно, че отпуснатите пари няма да стигнат за двата стадиона. Дадохме ги за добро – и за едните, и за другите. За да имат стадиони. И трябва да имат стадиони, трябва да се довършат. Но ситуацията е такава – Община Пловдив не може да издържи финансово да бъдат завършени и двата стадиона. Няма как, имаме и други обекти – детски градини, училища, улици, булеварди, водни проекти. Ние ще потопим общината, абсурд е“, категоричен беше Зико.

„Ще видим как ще ги завършваме. Но Община Пловдив не може да издържи финансово с тези корекции. Опитах и направих всичко възможно. Дори направих предложението за разсрочване за 3 години. Но при тази ситуация – няма как, не виждам. Обаждат ми се и други пловдивчани – казват ми: имаме училища, култура, детски школи, не са само стадионите“, добави кметът.

Той обаче ще проведе обещаните срещи с феновете на Ботев и Локомотив. „Ще търсим заедно пари. Ще предложим и на новото правителство. За нас е по-добре да бъдат финансирани от държавата.

Привествам Иван Тотев – нека да се вижда с тях, а не да ги настройва срещу мен. Знаех за срещите на феновете в хотел „Империал“. Тия митинги, които правеха – то всичко е инсценирано всичко.

Трябват 6 млн., за да започнат да се играят мачове на стадион „Христо Ботев“. Това е първият етап. Няма откъде да извадя парите за цялото завършване. И на мен ми е мило, и аз искам да бъдат завършени, но това е положението.

Имаше и вариант за стадион „Пловдив“, но волята на г-н Борисов беше за двата клубни стадиона. А и феновете май не искаха да играят едновременно на градския стадион“, коментира още по темата за стадионите градоначалникът.

Четете още

Избор на редактора