Дипломат от кариерата сменя посланика ни в Израел

Президентът Радев е подписал указ, с който освобождава настоящия посланик на Република България в Израел Румяна Бъчварова. Това става ясно от справка в страницата на „Държавен вестник“.

Досегашната директорка на Дирекция „Европейски въпроси“ в Министерството на външните работи и бивша българска посланичка в Тунис Славена Гергова ще заеме поста в момента, когато името на предшественичката ѝ бе замесено в скандал в Израел.

Смяната на Бъчварова обаче не е вследствие разразилия се скандал. Тя беше обявена в началото на април с мотив: изтичане на мандата, който тя изпълнява от 2019 г.

През последната седмица израелски медии писаха, че Бъчварова – бивша началничка на кабинета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, а впоследствие и вицепремиер и вътрешен министър във втория му кабинет – е била разкритикувана, защото не е уважила конференция за Холокоста и България, организирана на високо ниво в Израел.

Миналия петък информация по този въпрос публикува Еврейската телеграфна агенция (ЕТА) под заглавие „Посланикът на България в Израел е критикуван за това, че е пропуснал конференция за историята на Холокоста“.

„Българската посланичка в Израел не участва в конференция за историята на Холокоста в България миналата седмица, което според организаторите показва опитите на нейното правителство да потулят тази история“ – пише ЕТА.

Говорител на посолството е коментирал пред агенцията, че посланик Румяна Бъчварова е получила покана да отправи поздравление към участниците в конференцията „в последната минута“ и „реши, че е добре разговорите и дискусиите да останат на експертно историческо ниво без каквото и да било политическо присъствие или участие в тях“.

С други укази държавният глава освобождава Евгени Стойчев като посланик в Молдова. Мястото му в Кишинев заема Мая Добрева.

Четете още

Избор на редактора