Директорите на училища притеснени. Газова ваканция или онлайн обучение?

Основният проблем пред училищата тази учебна година ще бъде високата цена на газа и евентуалното преминаване на онлайн обучение. От това са притеснени директорите на българските училища, показа проучване на БНТ.

Те настояват държавата да даде гаранции, че ще бъдат поети по-високите сметки за газ в училищата през зимата. Някои даже вече обявиха, че ще се наложи онлайн обучението.

Столичното 5-о основно училище в ж.к. „Павлово“ е газифицирано преди повече от 15 години. До този момент проблеми с плащането на сметките за газ е нямало, казва директорът Румен Пощаков.

От началото на новата учебна година до края на 2022-ра също няма да има проблем, ще се направят икономии и сметките ще бъдат платени, смята той. Не може да гарантира обаче за зимата на 2023 г.

„За следващата година, календарна говорим и учебната 2022-2023-та е вече въпрос на бюджет, който се надяваме да бъде увеличен, да бъдат съобразени галопиращите цени на газа, като ще разчитаме на икономии от наша страна.

И, разбира се, на съдействието и помощта на районната администрация, защото нашето училище е общинско“, коментира Румен Пощаков.

Ако досега училището е плащало 80 хил. лева годишно за газ, догодина сметката ще е двойна, изчислява директорът. Към онлайн обучение и газова ваканция поради липса на отопление не трябва да се преминава в никакъв случай, смята Пощаков.

„Търсим алтернативни източници, аз съм в разговори с родители да вкараме в класните стаи климатици. Вариант е и намаляването на температурата в стаите, но няма да се стига до мръзнене и дебели пуловери“, обещава директорът.

В Добрич почти всички училища са газифицирани. В средно училище „Димитър Талев“ казват, че ще направят всичко възможно за присъствено обучение, но…

„Ако се случи така, че да не можем да осигурим топло в училище, ние с нашите учители сме готови да преминем на обучение в електронна среда“, каза Весела Панчева, директор на СУ „Димитър Талев“. Все пак, преди да се стигне до това, ще се мисли за алтернативно отопление на нафта.

Най-голямото училище в област Велико Търново „Емилиян Станев “ разчита изцяло на газ. „Силно съм притеснена, че цените растат непредвидимо. Не толкова, че растат, а че е непредвидимо. Не можем да направим никакви разчети“, обясни Кина Котларска, директор на СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново.

И тук някаква алтернатива е нафтата, но това няма да е по-евтин вариант, смята Кина Котларска. Според нея в никакъв случай не трябва да се стига до газова ваканция.

Според председателя на Съюза на работодателите в народната просвета Диян Стаматов, досега цената на газа е увеличена с 60%, а училищните бюджети са скочили едва с 20%. Според него или трябва да се увеличи единният разходен стандарт в училищата, или по-големите сметки да се поемат от институциите.

„Ако това се задържи, държавата трябва да подкрепи абсолютно всички училища, които са на газ“, заяви Стаматов.

Министерството на образованието събира справки как се отопляват училищата, а служебният министър Сашо Пенов заяви преди дни, че няма да се стигне до затваряне на училища заради недостиг на средства.

Четете още

Избор на редактора