Директори на бунт срещу повече часове в 5-и, 6-и и 7-и клас

Директори на училища не подкрепят въвеждането на повече часове в 5-и, 6-и и 7-и клас. Това бе въведено при предишния кабинет по искане на РЗИ. Съюзът на работодателите в народната просвета обаче смята, че това само ще натовари деца и учители.
В писмо до служебния министър на образованието Сашо Пенов директорите пишат: „Такава редакция не може и не бива да се прави в резултат на анонимни анкети, както дори е разписано в мотивите към внесеното предложение, а след задълбочено професионално обсъждане. Подобни изменения имат смисъл само и единствено след промени в учебното съдържание за 5,6,7 клас по предложените учебни предмети.
В противен случай, според нас, се предлага да има самоцелно увеличаване на часовете и учениците да затвърждават и преговарят неща, които така и не са разбрали, са неясни, като се разчита на механично запаметяване“.
Като аргументи посочват също:
– Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5,6,7 клас. Това не е здравословно, води до още по-силно физическо обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели;
– С евентуалната промяна се застрашава ежедневно живота и здравето на всички ученици от 5,6,7 клас, като те ще приключват всеки ден часовете си в училищата на две смени към 19,10 часа, едва след това ще се придвижват до домовете си. Учениците, за които има осигурен училищен транспорт, едва след края на упоменатите часове ще бъдат извозвани до населените им места, в това число и в студените и заледени зимни вечери. За нас това е една недобре обмислена и рисковано опасна стъпка, която МОН трябва сериозно да преосмисли.
– Предложенията НЕ са финансово обезпечени. Училищата нямат наличния финансов ресурс, за да гарантират реализирането на промените в учебния план. Това би довело до социално недоволство сред учителските среди и конфронтация с училищните ръководства, което отново няма да осмисли положително образователните дейности.
– Според нас предлаганите повече часове НЕ означават повече знания по български език и математика, след като не е направена никаква редакция на учебното съдържание. Учениците ще затвърждават още от и без друго неясното съдържание, което предполага само възпроизвеждане, а не осмисляне и функционални знания.
– Предложенията на МОН ще причинят 13-часово пребиваване на учениците от целодневната организация, а тя ще е силно компроментирана.
– Предложенията ще доведат до допълнителен кадрови дефицит по предмети, където през последните 5 години и без друго няма кандидати. В едно голямо училище ще се наложи назначаване на по един специалист по български и по математика, което на национално ниво ще доведе до сериозен проблем.
Господин Министър, директорите от СРСНПБ се обръщаме към Вас с позиция, че нищо НЕ налага спешния характер от предложените промени, а Вие ще се наложи да поемете всички негативи описани в становището ни!
Всички искаме умни, но най-вече здрави българчета!
От Вас зависи, пишат от Съюза на работодателите в просветата.

Четете още

Избор на редактора