Директорът на Народния нареди вътрешно разследване за Морфов

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ се разраства. Директорът Васил Василев е наредил вътрешно разследване срещу главния режисьор Александър Морфов, за да се установи дали е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация на база партийна принадлежност.

Това съобщава OffNews, цитирайки копие от документа, с което разполага. Става въпрос за случилото се в театъра с участието на Морфов и пиара Велислава Кръстева. Тя е бивш шеф на отдел „Връзки с обществеността“ в ДПС и говорител на движението, както и бивш депутат от партията на Доган.

Преди дни вратата ѝ бе надраскана с надписи „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“, а името с табелката ѝ – изкъртена. За това отговорност пое именно Александър Морфов и заяви, че е готов да понесе последствията.

Директор на театъра е Васил Василев – колега на Кръстева от правителството „Орешарски“, в което двамата бяха зам.-министри на културата. Той подаде жалба в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител, преди Морфов да признае за действията си.

Сега започналото вътрешно разследване е било поверено на главния секретар на Народния театър Красимира Стефова. Заповедта на Васил Василев е от четвъртък, 17 ноември. Разпореждането е в отговор на жалба от Велислава Кръстева с дата 10 ноември.

Пиарът твърди, че Морфов я е подложил на тормоз, основан на политическата ѝ принадлежност към ДПС. Той се изразявал в обидни, подигравателни реплики и „язвителни коментари“, а също и във „вандалско посегателство“.

Според информация на „Площад Славейков“, които първи съобщиха за скандала преди време, с разследването ще се занимават петима служители и актьори. Василев е изискал „задълбочена проверка на всички факти и обстоятелства“.

Според цитираното копие на заповедта на директора, в двудневен срок трябва да се изискат писмени обяснения от Морфов за това „дали от началото на септември 2022 г. е отправил многократно обидни реплики“ към Велислава Кръстева.

Трябва да се изясни и дали в нейно отсъствие той е изричал репликите: „Сега в театъра на турски ли ще се играе?“; „ДПС няма място в Народния театър“; „Очаквам незабавно да напуснете театъра, тъй като ДПС няма място в Народни ятеатър“.

Ще се изискат и писмени обяснения от всички пряко подчинени на Кръстева служители в отдел „Връзки с медии и реклама“. Те трябва да кажат дали са били свидетели на цитираните от пиара обидни реплики от страна на Морфов.

Актьорът от „Хъшове“ Валери Йорданов коментира пред в. „Сега“, че не вижда повод и смисъл от такъв „другарски съд“, защото Морфов още преди два месеца е изразил ясно позицията си – никаква политика в Народния театър „Иван Вазов“.

Припомняме, че Явор Гърдев и Захари Карабашлиев са най-големите имена, които обявиха, че ще напуснат културната институция заради случилото се.

Четете още

Избор на редактора