Днес е Велика събота, най-благословеният ден

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.

На Велика събота душата на Спасителя слиза в ада, разрушава портите и освобождава затворените там грешни души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, за да ги отведе в небесата. Така открива пътя към рая на цялото човечество, което е същината на християнското послание.

В царството на тъмнината Христос влиза като победител над злото и смъртта, а пътешествието му става символ на всеопрощение, любов и надежда.

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. Обикновено в този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос возкресе“ и богомолците трикратно му отговарят „Во истину возкресе“.

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Четете още

Избор на редактора