Днес е Световният ден на киното. 117 години от първата прожекция

Днес е Световният ден на киното – на тази дата през 1895 година в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”. Това става с помощта на кинематографа, създаден от братята Антоан и Луи Люмиер.

В този ден са представени 10 късометражни филма от по 50-секунди, като лентата на всеки е дълга 17 метра. Сред тях е филмът „Работници напускат фабрика“ – първият игрален филм.

През следващата година братята тръгват на турне по света. Освен на първите документални филми, те заснемат и първата комедия със заглавие „Градинарят”, а през 1907-ма – и първия си цветен филм.

Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

По време на първата кино прожекция – на този ден преди повече от 120 години – пред 35 зрители е представен и филмът на братя Люмиер “Пристигането на един влак”. Той предизвиква паника сред тълпата, както и възгласи “Ужас! Ще ни смачка! „, когато виждат движещия се срещу тях парен локомотив. Само за седмица обаче, новото изобретение предизвиква интереса на хиляди хора, които започват да се редят на опашки, за да го зърнат.

Четете още

Избор на редактора