„Промяната“ ще преговаря с независимите депутати за новия кабинет

И днес продължават в парламента преговорите за съставянето на кабинет в рамките на това Народно събрание. Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, който е и кандидат за премиер, и преговорният екип на ПП, ще търсят подкрепа от напусналите „Има такъв народ“ депутати.

Вчера от ПП разговаряха последователно с коалиционните си партньори от „БСП за България“ и „Демократична България“.

„Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет“, обяви след края на срещата с БСП Асен Василев. Той посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството и за програма, в която да има ясни срокове и ангажименти за реформите.

„Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове“, коментира срещата вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП.

Двете формации отчетоха досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и председателят на парламентарната група на на „Демократична България“ Христо Иванов след срещата с ПП.

„Демократична България“ потвърди готовност да подкрепи мандатоносителя от „Продължаваме Промяната“.

Структура и персонален състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още.

Четете още

Избор на редактора