Добавят бройки за мъже за обучение като медсестри

Липсата на лекари принуди принуди държавата да поиска допълнителни бройки за обучение на медици. Въпреки че до неотдавна властите твърдяха, че ще извиват ръцете на младите медици да работят у нас поне първите три години, сега МОН настоява да се отпуснат допълнително още 50 места за обучение на медицински сестри и 30 за лекарски асистенти в Медицинския университет в София. Това предвижда проект за промяна на вече утвърдения брой на приема в държавните висши училища през учебната 2022–2023 година.

Ако решението бъде одобрено от кабинета след общественото обсъждане, МУ-София ще може да приеме общо 337 студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ за двете специалности (220 – за сестри и 67 за асистенти).

Мотивът за това увеличение е сериозният недостиг на медицински сестри в сектор „Здравеопазване“ и засилващият се интерес към професията на лекарския асистент, тоест на мъжете, които искат да работят в ролята на медсестри.

Включването на повече мъже в сестринските дейности според МЗ ще вдигне нивото на професията. Много от тях обаче се притеснявали, че името на професията в женски род е обидно.

Четете още

Избор на редактора