Добричката земя – най-скъпата в България

Най-висока в цялата страна е цената на земеделската земя в Добричко, отчитат експертите от териториалното статистическо бюро в региона. Спрямо предходната година през 2022 г. увеличението е с 37.3%.

През миналата година средната цена на сделките с ниви в област Добрич достига 2 832 лв. за един дка, което е с 37% повече в сравнение с 2021 година. Спрямо средната стойност за страната (1 428 лв./дка) през 2022 г. средната цена на нивите в област Добрич е по-висока с 98.3%.

Цените на земеделската земя в България ще продължат да растат през следващите години. Прогнозата е на Асоциацията на собствениците на земи у нас. През последните пет години се наблюдава постоянен ръст на сделките.

Интересът нарасна най-вече заради получаваните европейски субсидии за декар обработваема площ. А и кризата накара много инвеститори от други сектори да влагат в земеделски имоти.

В Североизточна България, в Добруджа няма и декар пустееща земя. Изненадващо, напоследък дори и в райони със слаб пазар има ръст и в продажбите, и в цените.

„Има развитие в райони като Хасково, Видин, където пазарът беше замрял. Но последните две години забелязваме увеличение на сделките, което води до увеличаване на рентите, които получават собствениците в тези региони“, казва Ивайло Иванов от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Докато преди няколко години пазарът на земя у нас беше хаотичен, спекуланти купуваха и продаваха всичко, то сега се налагат сериозните играчи, които търсят земеделски имоти с голяма площ, високо качество и добра локация.

Интересно е, че и в съседните държави пазарът на земеделски земи има незапомнен ръст. В Румъния например за последните няколко години цените на земята са нараснали близо 20 пъти. Въпреки това български фирми масово купуват земя в северната ни съседка. Една от причините за това е, че там се предлагат окрупнени парцели от по 100 декара и това предизвиква интереса на българските арендатори.

И у нас има много запитвания от чужди инвеститори за покупка на земеделска земя, но това, че е раздробена, пречи на мащабите на инвестициите.

Сравнителен анализ на статистиците показва, че от 2015 г. (1409 лв./дка) цената на нивите в Добричка област расте. Лек спад е имало само през 2018 и 2020 г. През 2022 г. най-висока е цената на сделките с ниви в община Добрич-селска – 3 366 лв./дка, което е с 47.9% повече спрямо предходната година.

Повишение в цената на сделките с ниви през 2022 г. спрямо предходната година има в общините Генерал Тошево и Крушари, съответно 44% и 5.6%.

При цената на рентата на земеделска земя в област Добрич през 2022 година най-висока е в община Балчик – 157 лв., за един декар ниви, като спрямо 2021 г. тя отбелязва ръст от 22.7%.

Увеличение в цената, платена за наем или аренда на един декар ниви през 2022 г. спрямо предходната година е отбелязано във всички общини от областта.

В Добрич-селска е 129 лв./дка, а в Генерал Тошево – 128 лв./дка. Най-ниска в Тервел – 105 лв./дка.

Четете още

Избор на редактора