Добър сезон: 50% повече чуждестранни туристи от 2021

Летният туристически сезон се очаква да приключи с ръст от 50 на сто на чуждестранните туристи към същия период на миналата година, прогнозира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Все още не са достигнати рекордните нива от 2019 г., когато месечно през юли и август имахме по над 2 милиона.

Ръстът на посещенията на българите по морските ни курорти се очаква да е около 27 процента.

Очакваните приходи от туризъм ще бъдат с около 7 – 11 на сто повече спрямо миналия летен сезон, като те се дължат основно на ръста на цените.

По отношение на приходите България също не е достигнала нивата от 2019 г., защото тогава общо в страна бяха влезли 12,5 млн. чуждестранни туристи, а тази година се очаква те да са около 10 млн.

Посещенията на чужденци у нас от началото на лятото към момента са с около 64% повече. За юли и август обаче се очаква ръстовете да са по 50 на сто, със запазването на тези равнища до края на летния туристически сезон, който ще завърши на 8 октомври.

Повече са пътуванията на българите в страната и в частност по Черноморието, като това е тенденция от последните две години, коментира Драганов и допълни, че към момента градове като Поморие, Черноморец, Приморско, Китен и тези около Царево са с върхово натоварване.

Допълнителен плюс към положителната тенденция за посещенията на българите по морето е увеличаването на редовните линии от София към летищата във Варна и Бургас.

Четете още

Избор на редактора