Втори сме по смъртност от КОВИД в света след Перу

Не бива да се успокояваме, че смъртността при КОВИД намалява. България е на второ място в света, след Перу, по смъртност, което показва колко е опустошителен този вирус. Това заяви ръководителят на катедра „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на bTV.

При КОВИД смъртността е два пъти по-висока от тази на грипа и така ще остане. В началото тя беше четири пъти по-голяма от тази при грипа. По думите на доц. Гломб, в момента стигнахме до положение на много силно заразен вирус, но не толкова патогенен, колкото например беше вариантът „Делта“. Той се появи и доминира в България през късното лято и есента на 2021 година.

За 2 години вече хората са се срещали с коранавируса, немалко и повече от веднъж, което е различно от това изобщо да не си се срещал с него, а това влияе и как се променя самият вирус. „Освен това, ваксините също играят сериозна роля – но в България не успяхме да убедим обществото в ползата от тях, а щяхме да спасим животи, които сега са загубени“, смята доц. Гломб.

Четете още

Избор на редактора