Дунав край с. Връв, някогашното царство на гигантските моруни

Река Дунав, която е втората най-голяма европейска река, крие много тайни. Рибарите разказват, че в реката дебнат гигантски моруни. Легендите сред професионалните рибари във видинското село Връв са десетки – за уловени моруни от по над 200, 300, та дори 800 килограма – истински чудовища. Хората разказват, че от уловена огромна моруна е изваден над 70 кг черен хайвер – един от най-скъпите деликатеси, който на европейския пазар се продава по 3000 долара килограма, припомняа БТА.

Захари Стойчев от с. Връв си спомня с носталгия как в средата на миналия век дядо му ”сипвал черния хайвер в голяма купа, нарязвал на едро червен лук и после всички деца кусали до насита с големи дървени лъжици”. По-старите рибари разказват за миналото, че когато някой в Ново село или Връв хванел моруна, празнували всички. Хората от селата се събирали заедно и на трапезата всеки слагал по нещо – мезета, вино, ракия. А рибарят черпел с риба – прясно уловена моруна и, разбира се, черен хайвер.

В единствения по рода си в България Музей за дунавски риболов в Тутракан от години се събират снимки и истории за огромните сладководни риби, разказва етнографът от видинския исторически музей Сашка Бизеранова. Тя е предала на музея в Тутракан много снимки, „запечатали“ огромните риби, улавяни в Дунав. В специална изложба са показани около 50 снимки на гигантските моруни.

Постоянна експозиция за развитието на риболова има и във видинския музей „Кръстата казарма“. Тя се нарича „Властелините на Дунав“ и разкрива древната история на риболова в страната и региона. Изложбата е исторически разказ за риболова и за християнския празник Никулден, който е сред най-почитаните във Видинско и от жителите край голямата река Дунав.

В експозицията са показани рибарски принадлежности и различни приспособления за ловене на риба от праисторически времена до наши дни, а също така и рецепти на традиционни рибни ястия от Видинския край, разказва Бизеранова. В изложбата може да се види факсимиле от приетия през 1885 г. Закон за риболовството в България.

Той поощрява всестранно да се упражнява риболовът, който се превръща в професия за голяма част от българското население по река Дунав. По данни от преброяването през 1893 г. (публ. в алманах „Вести“, –– 1905 г., 108-115) с професионален риболов се занимават 5571 души, техният брой през 1905 г. достига 6181 риболовци, от които 3306 мъже и 2875 жени, пояснява етнографът.

Сред най-старите показани снимки е от 1943 г. На нея се вижда как рибарят Иван Николов от дунавското село Връв хваща най-голямата и досега улавяна в река Дунав моруна с тегло 393 кг и дължина 480 сантиметра. Оригиналът на снимката се пази от десетки години от наследниците на попа от село Връв Спас Удрев, като спомен за това чудо.

Това, което разказват и старите жители на дунавското село Връв, се е случило преди близо 80 години. Тогава селяните обработвали грижливо земята си, хранели от нея семействата си. През останалото време ловели риба в Дунава. И понеже знаели “пътя” на есетровите риби, често се радвали на богат улов, разказва етнографът д-р Сашка Безеранова.

В една пролетна утрин се случило нещо необикновено. В средата на реката се разразила истинска битка с няколко есетри и една невиждана дотогава моруна. Когато всичко завършило и хванали рибата, натоварили моруната на волска кола и я откарали в селото. Там се стекло мало и голямо. Рибата била наистина голяма – дълга близо пет метра и тежка 393 килограма.

Дочул за случилото се, на място дотичал и местният свещеник Спас Удрев. Той благословил улова и се снимал с рибарите за спомен. А към насъбралото се множество изрекъл пророчески думи: “Братя и сестри, ето че Божията промисъл споходи тези труженици и им проводи богат улов. И помнете ми думата, че за него дълго ще се говори, защото това е невиждано чудо”. Свещеникът се оказал прав. И до ден днешен такава риба в Дунава повече не е улавяна.

Днес е различно. Всяка година рибарите хващат все по-малко дунавска риба, пък и моруната е защитен вид и уловът ѝ е забранен. Последните моруни в района на Видинско са хванати през 2006 г. Кърмаците отдавна са забранени. Кърмакът представлява дълго около 100 метра въже, на което през метър са вързани дебели стоманени куки, разказва рибарят от с. Връв Захари Стойчев.

От двете страни на въжето се слагат триъгълни котви от арматурно желязо, които се забиват в речното дъно. Кърмаците се залагат напряко на течението, което е около 5 км в час в Дунав. На всяка от 100-те стоманени куки виси завързано парче стиропор. Така течението носи куката и тя се движи.

За щастливците в миналото, уловили моруни, се носят легенди. Разказва се за братята Любен и Асен Гаджулови от Ново село, които са уловили гигантска моруна, тежка 343 кг. Дори показват архивни снимки. Уловили моруната през пролетта на 1996 г. В огромното чудовище имало над 60 кг черен хайвер, разказва Бизеранова.

През 2013 г. видинчанин улови в Дунав 48-килограмов сом, дълъг 206 см. Видинският рибар Георги Александров е успя да улови огромния сом, използвайки кльонк в Дунав край Видин. Това е най-едрият сом, улавян в района с въдица, макар че са хващани още няколко риби с тегло над 40 кг.  „Борбата беше голяма. Есента уловът е по-слаб, но рибите са по-едри. Толкова големи екземпляри обаче трудно се срещат“, спомня си рибарят Георги Александров.

Стари рибари разказват до днес и за нещастието, сполетяло техни колеги. Спомнят си за далечната 1994 г., когато през април двама рибари загинали в реката. Винаги Дунав пролетно време е пълноводен, а температурата  на водата е около нула  градуса. Падне ли рибар от лодката в студената вода, получава термичен шок и не един и двама намират смъртта си в реката.

Такъв случай помнят в Ново село преди повече от 15 години. В лодката са трима приятели – рибари. Проверяват кърмаците. На тях се е закачила моруна, но никой не предполага, че е над 300 килограма. Докато единият седи при двигателя в задната част на лодката, двамата рибари започват борбата с огромната риба и се опитват да я натоварят в лодката.

Духа силен вятър, в реката има вълни. Моруната се бори за живота си и успява да наклони лодката към водата. Двама от рибарите политат и падат  във водата. Потъват към дъното, течението ги повлича. Изчезват за секунди. Тялото на единия рибар е открито след два дни, заплетено в кърмаците, прободено от острите куки. Другият е отнесен от течението на Дунав. И досега трупът му не е намерен. Моруната, която ги  убила, е извадена същия ден от третия оживял след схватката рибар. Тежала 196 кг и имала 45 кг черен хайвер, разказва Бизеранова.

Днес на Никулден във Видинско рибарите край Дунав задължително ще запалят свещ в храма, ще се помолят за здраве на Свети Никола, ще прелеят вино и ракия за рибарите, намерили смъртта си в голямата река. Ще хвърлят и цвета в реката, в тяхна памет. И на трапезата ще сложат рибена чорба и задължително шаран – за късмет.

Четете още

Избор на редактора