Дунчев: Кметове купуват гласове с дървата за огрев

С дървата за огрев се правят мащабни корупционни схеми в България, свързани с влиянието на местни фирми и партии. Това заяви Александър Дунчев от „Продължаваме Промяната” в студиото на „Здравей, България” по Нова тв.

По негово мнение кметовете на населени места не трябва да имат право да раздават дърва.

„Трябва хората да си заявяват дървата директно в „Горското стопанство”. Има семейства, които са посочени от кметовете, получили по 3-4 доставки. Други домакинства нямат нито една. Дървата са инструмент на политическо влияние”, обясни той.

„През 2011 г. със Закона за горите беше реализирана една добронамерена идея – кметовете да правят списъци за получаване на дърва, но масово у нас имаме сигнали за измами. Кметовете правят списъци, които са различни – за домакинствата, които са готови да гласуват за кмета и за тези, които не са. Давам пример с Вакарел. Там вероятно няма дърва, защото хората се вдигнаха срещу незаконната сеч на една фирма от район. Една от бригадите, които работи в нея се ръководи от бившия местен лидер на ДПС. Има чадър върху фирмата. Същата компания е секла незаконно в Ихтиман, Елин Пелин и Своге”, разказа Дунчев.

По думите му са подадени множество сигнали за нередностите, извършени от фирмата. „Кметът като си купи гласовете с дървата вече има силата да се обади на министъра, за да му каже: Ти ще сложиш този директор, за да ме слуша”, заяви още депутатът

Четете още

Избор на редактора